utorok 13. augusta 2013

Úvaha: Elektronický zápis – zjednodušenie administrácie alebo ešte väčšie problémy ako doteraz?

Od začiatku nového súťažného ročníka 2013/2014 zaviedol Oblastný futbalový zväz Trnava povinnú elektronizáciu zápisov zo stretnutí a to vo všetkých súťažiach. Nápad je to síce vynikajúci, ale pre „obyčajných“ ľudí a chudobné kluby má mnoho nedostatkov a spája sa s ešte väčšími ťažkosťami pre kluby i samotných rozhodcov ako obyčajné naťukanie zápisu do PC a jeho následné vytlačenie. ObFZ Trnava dokonca „veľkoryso“ poskytol dotáciu 160 € všetkým klubom, ktoré budú zápis vypĺňať elektronicky, no zároveň sa hneď v prvom bode aktuálnej úradnej správy vyhráža, že voči klubom, ktoré zápisy nebudú opakovane vypĺňať elektronicky budú vyvodené postihy. Dá sa zamyslieť nad tým, aké asi postihy by to mali byť, ale keďže sme v trnavskom kraji, zrejme to budú postihy finančné, aby sa uvedená dotácia vykryla na nulu... Ďalším sporným slovíčkom je tu „opakovane“. Teda stačilo by možno, ak by sa vypĺňal zápis elektronicky každé druhé domáce stretnutie a klub by zostal bez postihov? Nebudeme sa pozastavovať nad tým, aké asi problémy majú v poslednej lige so zavedením elektronizácie, keďže tieto tímy hrajú futbal z väčšej časti pre radosť, ako pre nejaký svetaborný úspech, ale pozrime sa na problémy v prašníckom siedmoligovom klube.
Ako už bolo spomenuté, zväz poskytol dotáciu na zavedenie internetu na štadión. Za rúškom dotácie sa však skrývala „bezkonkurenčná zľava“ od istej firmy na dvojročnú viazanosť internetovým pripojením „iba“ za 15 € mesačne, pričom bežní operátori bojujú o klientelu cenami 8 – 10 € vysokorýchlostného internetu mesačne. Našli sme však riešenie – mobilný internet, resp. internet do mobilu, ktorým sa dá pripojiť len za 0,50€ a iba v daný deň. Keďže klub potrebuje internetové pripojenie iba 15 krát za rok, bolo by toto riešenie optimálne. Avšak spája sa s tým veľa iných obmedzení. Základ je vybavenie SIM karty, ďalej je potrebný ochotný človek, ktorý by poskytol svoj starý mobilný telefón, zakúpenie micro USB kábla a v neposlednom rade, kvalitný a rýchly notebook, resp. počítač, pretože PC, ktorý sa v súčasnosti nachádza na ihrisku má tak pomalý procesor, že aj otvorenie obyčajného textového dokumentu trvá neskutočne dlho a o načítaní internetovej stránky radšej pomlčíme. Ešte je potrebný aj USB kľúč, na ktorom sa musí stiahnutý zápis preniesť do starého PC a vytlačiť na tlačiarni, ktorá nemá kompatibilnú koncovku do žiadneho typu laptopu. Keď už sme pri tej tlačiarni, tak do nej treba tiež toner a papier. A prečo tu vlastne rozmýšľame o tlačiarni, však zápis sa má robiť elektronicky, nie? Na toto vynachádzaví odborníci v ObFZ Trnava pravdepodobne pozabudli. Elektronizácia všeobecne má prinášať uľahčenie administrácie a najmä odľahčenie nákladov a záťaže pre životné prostredie, pretože by sa konečne nemali kácať stromy na výrobu papiera, lebo všetko je prístupné elektronicky na webe a zaobídeme sa bez vytlačenej verzie na papieri. V Trnave ale súčasne so zavedením elektronizácie zaviedli i zvýšenú potrebu tlačených verzií. Rozhodca má za povinnosť vytlačiť ešte pred zápasom súpisku družstiev, ktorú musia podpísať kapitáni oboch družstiev, následne si zápis elektronicky priebežne uloží. Po zápase do zápisu podopĺňa ďalšie informácie – počet divákov, hracie časy, karty, striedania a pod., následne k počítaču zavolá kapitánov oboch mužstiev, aby si e-zápis prezreli a schválili jeho dokončenie. Po uzavretí zápisu o stretnutí sa musí zápis tri krát vytlačiť a opätovne podpísať oboma kapitánmi (duplicitne aj do kolónky pred zápasom). Takže už máme vytlačené 4 papiere a 8 podpisov celkom zbytočne... Veď súpiska hráčov sa dá skontrolovať aj elektronicky, kde má každý z hráčov napísaný aj súčasný trest a uzavrieť takisto. Problémy majú aj rozhodcovia, ktorí nielenže musia schvaľovať elektronické súpisky pred zápasom a po zápase vypĺňať všetky udalosti zápasu elektronicky, ale vytlačený zápis ešte musia aj poslať doporučenou poštou za 1,70€, takže sa spotrebujú ďalšie 3 papiere (obálka, známka, podací lístok). Niekto by sa mal zobudiť a začať rozmýšľať NAOZAJ ekologicky, lebo pre naše vnúčatá a pravnúčatá na tejto Zemi našou vinou možno už nič nezostane.

Výstrahou do budúcnosti sa ale veľa ľudí dnes nezaoberá. Ako vyriešiť ale ďalšie problémy, ktoré sú tu prítomné teraz? Elektronický zápis má za v sebe i iné úskalia. Ak je všetko materiálne zabezpečené a vyriešené, prichádza najčastejšie k zlyhaniu ľudského faktora. Kde v kluboch a medzi rozhodcami zohnať mladých, perspektívnych a flexibilných ľudí s ochotou učiť sa a následne vykonávať niečo navyše a zdarma? Ak už aj klub má svojho ISSF manažéra, ktorý je zodpovedný za vedenie elektronickej komunikácie medzi klubom a ObFZ, tak je to zvyčajne mladý človek, teda futbalista, ktorý nemá čas medzi rozcvičovaním pred zápasom ešte vypĺňať nominácie hráčov do e-zápisu na spomalenom internete (na Prašníku je slabý signál, internet ide veľmi pomaly). Takže by to mal robiť vedúci mužstva, ktorý sa to ale musí všetko naučiť, lebo vedúcimi bývajú zvyčajne starší ľudia, ktorým robí problém aj obyčajné zapnutie počítača a nie ešte vypĺňanie zápisu. A ako to je na strane rozhodcov? Starší páni, 60 a 70 – nici, budú ťažko niečo také, ako je e-zápis vypĺňať, radšej si nájdu niekoho, kto to urobí za nich, alebo sa na svoju rozhodcovskú kariéru nadobro vykašľú... 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára